Lorne Michaels Lobby

The Theatre lobby looked radically different in 1919 than it does today. Renovations beginning in 2001 opened up the lobby, replacing the old men and women’s coatrooms with a modern concessions stand.

One of the most striking features of the Hart House Theatre lobby is the floor-to-ceiling linocut that adorns the far wall. Produced by art director Fred Coates in 1934, the linocut depicts a scene from a 1922 production of the The Tempest, a collaboration between Coates and then artistic director Bertram Forsyth.1

While the lobby did not have a formal concessions stand until the renovations in 2001 during artistic director Nancy Pyper’s tenure (1935-1937) a sausage stand was set up in the lobby.2

As part of the Hart House Theatre revitalization campaign theatre alumni Lorne Michaels contributed towards constructing a the newly named “Lorne Michaels Lobby,” with a new bar, expanded washrooms, and a more open space.3

 


Notes

Show 3 footnotes

  1. Paul Makovsky, The Stuff Dreams Are Made Of: The Art and Design of Frederick and Louise Coates, (Toronto: University of Toronto Library, 1996), 61-62.
  2. Richard Partington, “A Matter of Direction,” in A Strange Elation: Hart House, the First Eighty Years, ed. David Kilgour (Toronto: University of Toronto Press, 1999), 96.
  3. Carla DeMarco, “Coming Soon to a Theatre Near You | By Carla DeMarco | Lorne Michaels U of T Hart House Theatre Memories | University of Toronto Magazine,” accessed January 7, 2014, http://www.magazine.utoronto.ca/great-gifts/lorne-michaels-hart-house-theatre-memories/.